Svensk IT-forskning kommer på efterkälken

Sverige håller på att bli efter inom data- och IT-forskningen. På sex år har de offentliga anslagen till det här området minskat med uppåt 40 procent. Nu avskedas folk på forskningsinstituten.
Ett av de institut som drabbas är dataforskningsinstitutet Sics i Solna. - Förra året minskade vi med fem personer, och i år minskar vi med tio personer, säger Gunnar Bjurel, vd på Sics. Enligt en sammanställning som tidningen Ny teknik har gjort så har anslagen till det här forskningsfältet minskat med uppåt 40 procent sen 1997. En av förklaringarna kan vara att regeringen under högkonjunkturen på 1990-talet sänkte sina anslag till svensk forskning generellt. En sänkning som inte riktigt märkts av förrän nu när ekonomin dalat och man inte längre kan fölita sig på pengar från industrin eller de börskänsliga forskningsstiftelserna. Flera hundra miljoner saknas De senaste åren har staten visserligen börjat skjuta till mer forskningspengar igen, men många data och it-forskare menar att det fortfarande saknas flera hundra miljoner kronor för att farten ska hållas uppe, och att pengarna borde komma från staten, eftersom man knappast har råd att vänta på industrin och nästa högkonjunktur. Men mer pengar kan man inte utlova på utbildningsdepartementet. Alla branscher påverkas Nu är det inte bara inom data och it som forskningsanslagen är knappa idag. Men Gunnar Bjurel på Sics anser att det är ett extra viktigt område, eftersom det påverkar Sveriges framgångar inom så många andra områden. Allt från industrin till hela myndighetssverige, säger han, är beroende av att vi håller oss väl framme inom data och it.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista