Franska forskare strejkar

Nu blir det storstrejk i franska universitetsvärlden - både studenter och forskare protesterar mot en kommande regeringsform som ska ge universitet och forskningscenter ökat självstyre. Häromdagen visade demonstranterna sitt missnöje med högskoleminister Valérie Pécresse genom att ta av sig skorna och slänga dem i marken men nu intensifieras protesterna.

Protesterna mot regeringsreformen som ger universitet och forskningscenter ökad självständighet växer nu i Frankrike. Hälften av undervisningen på universiteten har redan stoppats. Och fler forskare och studenter kommer att ansluta sig till strejker som hålls i dag och på tisdag i nästa vecka.

I Frankrike har forskarna ofta viss skyldighet att undervisa på högskolor och universitet. Men i fortsättningen kan universitetschefen komma att kräva att de lägger ner sin forskning om den bedöms som otillräcklig. Det blir dock en ohållbart situation i längden, tycker forskaren i ekonomi Isabelle This Saint-Jean.

Strejkerna omfattar forskare på såväl höger- som vänsterkanten och man räds även att universiteten ska tvingas fungera som privata konkurrenskraftiga företag.

Högskoleminister Valérie Pécresse har sagt att hon inte backar i reformen. Hon vill nu också att man på universiteten beslutar vilka forskare man ska anställa och vilken lön de ska få. Förr var det staten som skötte detta.

Frankrikes största fakultet ligger i Strasbourg. Dess chef Alain Beretz, säger till fransk TV att hela reformen är bra. Han säger att den gör det lättare att få forskarna att bli mer konkurrenskraftiga.

Johan Tollgerdt
vet@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista