Ny elbil kan revolutionera

En ny liten elbil har sett dagens ljus i Frankrike, och där finns också planer på att införa ett helt nytt system för att hyra sådana små elbilar. Det ska bli lika enkelt att hyra en elbil som att hyra en cykel, bland annat med hjälp av utbytbara batterier.

– Svårast med framställningen av F-cityn har varit att få in: motor, avtagbara batterier, 2 sittplatser och bagageutrymme i den 2,50 meter lilla elbilen, säger chefen på FAM Automobiles Pascal Bernard.

Batterierna kan lätt bytas
F-Cityn drivs av uppladdningsbara nickelmetallhydrid batterier å som räcker till 100 kilometers körning. De kan på bara femton minuter bytas ut mot nya batterier. Det gör att elbilen inte blir stillastående under flera timmar, vilket annars är vanligt. F-Cityn liknar en liten golfbil. Detta är en stadsbil som är anpassad för att köra korta sträckor. Den når upp till max 65 kilometer i timmen.

Stort hemlighetsmakeri
Flera franska kommuner, statens järnvägar och posten vill nu köpa in elektriska F-cityn, för att hyra ut dem till allmänheten. Man håller på att framställa ett hyrsystem som ska bli lika enkelt som när man hyr en cykel, men lanseringen omges av ett stort hemlighetsmakeri.

Kan revolutionera bilkörningen
Många bilspecialister tror att konceptet kommer att revolutionera vår bilkörning. En av dem är Patrick Royer på konsultföretaget Hayek som bland annat arbetar i bilbranchen. Han säger att detta är ett lättillgängligt koncept som gudskelov kan öka intresset för elbilen i städerna. Och det är ju just i städerna som miljöförstöringen är som värst.

Johan Tolgerdt
vet@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista