Influensavirus smittar lättare i torr luft. Foto: Erik G Svensson/ Scanpix

Influensavirus trivs i torr luft

Influensavirus överlever bättre och smittar mer i under vintermånaderna, man har tidigare förklarat det med att vi ägnar så mycket mer tid inomhus med andra människor och att vårt immunförsvar är lägre på vintern. Nu visar forskare vid Oregon State University, i USA, att den låga luftfuktigheten spelar en stor roll.

Annika Linde är statsepedemiolog vid smittskyddsinstitutet i Solna. Hon tycker att det mest intressanta i studien är att forskarna har mätt luftfuktigheten på ett nytt sätt.

– Nu har man tittat på den absoluta mängden fukt i luften, då har man fått fram mycket, mycket bättre samband mellan hur virus överlever och hur mycket fukt som finns i luften, säger Annika Linde.

Små samband med relativ luftfuktighet
Man har tidigare vetat att det finns ett samband mellan luftfuktigheten och hur lätt influensavirus sprids. Men när forskarna i Oregon tittade på hur länge viruset överlevde och jämförde det med den relativa fuktigheten så var inte sambanden särskilt tydliga.

När man mäter luftfuktighet använder man det oftast begreppet relativ fuktighet, vilket är mängden vattenånga i luften i förhållande till hur mycket vatten luften maximalt kan hålla och varierar därför med temperaturen, eftersom varm luft kan hålla så mycket mer vatten än kall luft.

När forskarna istället jämförde med den absoluta luftfuktigheten, som är den faktiska mängden vattenånga i luften, fann de däremot mycket starkare kopplingar. Virus både överlevde mycket längre, och kunde smitta lättare, när den absoluta fuktigheten var låg.

Flera faktorer samverkar
Forskarna menar att luftfuktigheten nu verkar vara den starkaste förklaringen till varför influensavirus smittar mest under vintermånaderna.

Men Annika Linde menar att det finns andra faktorer som har minst lika stor betydelse.

– Jag tror inte att det är den starkaste förklaringen på något sätt. Jag tror att många av de andra faktorerna som redan har beskrivits bidrar i lika stor eller högre grad. Det blir en samlingseffekt av många faktorer, säger hon.

Anna Nordin
anna.nordin@sr.se

Källa:
Shaman, J and Kohn, M, Absolute humidity modulates influenza survival, transmission and seasonality, Proceedings of the National Academy of Sciences 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista