Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Hjärhinnebakterie åker snålskjuts

Publicerat fredag 18 juli 2003 kl 09.58
Forskare vid Karolinska Institutet i Solna har för första gången visat hur bakterien som orsakar hjärnhinneinflamation lyckas ta sig in i hjärnan. Sjukdomen som kan leda till döden drabbar bara ett hundratal svenskar per år, men upp till var tionde person bär på den i blodet. Idag vet man inte varför bakterien bara lyckas ta sig förbi hjärnans skyddsbarriär hos ett fåtal av de som bär på den.
Det är ett litet protein - cd46 - som ligger bakom gåtan. Ett protein som alla människor bär på och som meningokockbakterien som orsakar hjärnhinneinflamationen kan åka snålskjuts med igenom "blod/hjärnbarriären" - en skyddande hinna som vanligtvis stoppar främmande föremål från att tränga in i hjärnan från blodet. -Vi har vetat om att cd46 är ett viktigt protein när bakterierna binder in till cellen, berättar Ann beth Johnsson, en av forkarna bakom studien, men det är först nu vi kunnat visa att proteinte är så oerhört betydelsefullt och nödvändigt för att bakterierna ska nå hjärnan. Att cd46 har just den här funktionen har man hittills bara kunnat visa på möss som utrustats med det typiskt mänskliga proteinet och sen infekterats med bakterien som orsakar hjärnhinneinflamationen. Ovanlig men svårbemästrad sjukdom Hjärnhinneinflammation är jämförelsevis ovanligt i Sverige, med omkring ett hundratal drabbade per år. Men den nya upptäckten kan ändå bli viktig, anser man på Karolinska Institutet. Sjukdomen går visserligen att behandla redan idag, med antibiotika, men förloppet är ofta väldigt snabbt - bara några timmar efter infektionen kan man i värsta fall dö. Förhoppning om effektiva vaccin Förhoppningen är nu att den nya kunskapen ska leda till bättre sätt att förebygga sjukdomen, som till exempel effektiva vaccin. Kanske kan vidare studier av proteinet cd46 också ge svar på nästa gåta: Varför så få drabbas av hjärnhinneinflamation trots att troligen upp till var tionde svensk bär runt på bakterien i blodet, utan att den tar sig in i hjärnan. -Man vet ju inte varför vissa drabbas, säger Ann Beth Johnsson, om det är vissa bakteriesorter, någon speciell egenskap hos vissa människor, eller om det är något annat som gör det. Men med kunskapen om cd46 hopas forskarna på KI nu att modellsystemet man skapat kan hjälpa till att förstå varför vissa blir sjuka, och att hindra sjukdomen. Källa Science 18/7. Forskningen har gjorts vid mikro- och tumörbiologikst centrum på Karolinska Institutet i Solna. Typiska symptom för hjärnhinneinflammation: -Riktigt kraftig, bultande, huvudvärk -Ljuskänslighet (stora svårigheter att vistas i ljusa miljöer -Allvarlig stelhet i nackmuskulaturen (du ska inte kunna böja huvudet framåt - det gör för ont) OBS! Symptomen ska vara mycket kraftiga och ofta får man alla tre.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".