Dolt fosfat farligt för njursjuka

Patienter med kraftigt nedsatt njurfunktion har svårt att utsöndra olika ämnen; bland annat fosfat. Detta leder i sin tur till problem med höga fosfatkoncentrationer i blodet. Nu visar en studie i senaste numret av det amerikanska läkaresällskapets tidskrift JAMA att det går att sänka mängden fosfat i blodet genom att ändra kosten. Men det är inte alltid så enkelt eftersom mycket fosfat är dolt i maten.

Anders Alvestrand är professor i njursjukdomar vid Karolinska Institutet i Solna. Han menar att det är en viktig fråga för många patienter med dålig njurfunktion.

– Det fosfat som ansamlas i blodet hos patienter som inte kan utsöndra det på ett normalt sätt, det fosfatet måste ta vägen någon stans och det hamnar i hjärta och kärl, säger professor Anders Alvestrand.

Ökad risk för hjärt- kärlsjukdomar
Höga halter av fosfat i blodet tror man är huvudanledningen till att njursjuka löper en kraftigt ökad risk att dö av hjärt- kärlsjukdomar.

Njurarna renar blodet i kroppen och ser till att restprodukter och salter utsöndras i urinen.

Flera tusen svenskar har, på grund av olika sjukdomar, så dåliga njurar så att de inte kan rena blodet själva. Personer som har kraftigt nedsatt njurfunktion får ofta höga halter av bland annat fosfat i blodet.

Svårt att minska fosfatintaget
Fosfat är ett ämne som är hårt kopplat till protein, Det är svårt att minska fosfatintaget, eftersom vi behöver få i oss proteiner varje dag.

Men förutom det fosfat som ingår naturligt i maten så finns det ofta i halvfabrikat och snabbmat, som smakförstärkarre och konserveringsmedel.

Nu visar en amerikansk studie att patienter som undvek mat med mycket tillsatser effektivt sänkte mängden fosfat i blodet.

Information om fosfat saknas på halvfabrikat
Forskarna menar att det kan vara svårt att kontrollera fosfathalten eftersom det inte framgår av innehållsdeklarationen på maten. Professor Anders Alvestrand håller med.

– Eftersom detta är ett så viktigt problem för många patienter med njursjukdom, så är det rimligt att fosfatinnehållet i olika livsmedelsprodukter tydligt deklareras, säger han.

Anna Nordin
anna.nordin@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista