Foto:Scanpix/AP Photo/Biology Letters of the Royal Society) Top image: Photo/Donald Hughes Middle image: Photo/G. David Johnson Bottom image: Monterey Bay Aquarium Research Institute,Bruce Robison

Forskare löste fiskmysterium

Djupt nere i havet finns fiskar som de flesta av oss aldrig ser skymten av. Nyligen visade sig tre av dem ha långt mer gemensamt än vad forskarna tidigare trott.

De här tre fiskarna simmar runt i Mexikanska Golfen. De lever på olika djup och skiljer sig också väldigt mycket från varandra utseendemässigt. Den ena har en jättestor mun och lever djupt nere i havet, den andra äter inte alls utan lever på lagrad energi och den tredje simmar runt i grundare vatten med långa serpentiner som svans.

Mystiska fynd förbryllade
På grund av hur deras skelett är uppbyggt har forskarna ändå antagit att de är släkt på långt håll. Det som förbryllat forskarna är att var och en av fiskarna bara har hittats som antingen enbart honor, enbart hanar eller enbart yngel.

Gåtan löst med hjälp av DNA-test
Men nu verkar gåtan vara löst. Ny forskning visar nämligen att det i själva verket är en och samma fisk som helt enkelt förändrar sig häpnadsväckande mycket under sin utveckling från yngel till vuxen. Enligt forskarna själva är det här den största omvandlingen man någonsin sett hos ett ryggradsdjur.

Helena Sannemalm
vet@sr.se

Källa:
Biology Letters, DOI: 10.1098/rsbl.2008.0722

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".