Lea Forsman forskare vid Karolinska institutet

Smarta har bättre taktkänsla

Storleken har betydelse. Inåtvända människor har större hjärnvolym än utåtriktade. Och den som klarar hålla takten med precision och tajming har högre intelligens, enligt testerna. Det är resultat i en doktorsavhandling från Karolinska institutet.

Lea Forsman har skrivit avhandlingen och visar den takten som försökspersonerna ska trumma med i med pekfingret och försöka hålla samma takt som.

– Så här... och sen försvinner det här. Och det är de här skillnaderna från den här modelltakten som vi analyserar .

Men hur kan det vara kopplat till hög eller låg intelligens?

– Personer som kan hålla en takt väldigt jämt över tiden, det är de som i högre utsträckning har högre intelligens. Och de som är lite mer instabila i sin tapping är de som visar sig vara lite lägre i intelligens, säger Lea Forsman. 

Lea Forsman ville med sina studier hitta kopplingen mellan personlighet och hjärna. Att det finns biologisk grund för psykologiska begrepp. Förutom studien om att hålla takten har hjärnornas storlek jämförts med magnetresonanstomografi.

Inåtvända personer hade då större hjärnvolym i stora delar av hjärnbarken, särskilt stor volym var det i delar av hjärnan som används för att hämma aktivt och utåtriktat beeteende. De mer utåtriktade hade mindre volym. Men att dra slutsatser utifrån hjärnans biologiska utseende är inte alltid populärt.

Andra förklaringar
Relationen mellan hjärnans volym och om en person är inåtriktad eller utåtriktad utgör bara 40 till 50 procent av det som händer i hjärnan. Så det finns stort utrymme för andra förklaringar också. Så därför ser jag inte det här resultatet som så kontroversiellt. För det är bara en liten del av bilden, inte hela säger hon.

– Och nu ska vi köra det här, samma test på musiker. För man undrar om man har tränat upp det här taktförmåga, skulle man se samma resultat eller samma koppling med intelligens, säger Lea Forsman.

Maria Persson Löfgren
maria.persson_lofgren@sr.se

Källa:
Doktorsavhandling av Lea Forsman, Neural correlates of individual differences in personality and intelligence : Studies using an isochronous timing task and voxel based morphometry

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".