Kvinnor tar plats med sms. Foto Pontus Lundahl.

Kvinnor tar plats via sms

Att män tar mest utrymme för att prata i offentliga sammanhang har länge varit en språkligt belagt mönster. Men nu visar det sig att det är precis tvärt om. Kvinnor tar mest plats, åtminstone när det handlar om att agera interaktivt i TV genom att skicka korta textmeddelanden som sms.

Det är ett italienskt interaktivt musiktv-program som har undersökts, dit drygt 1 000 sms skickades under en sändning. Där tog kvinnorna större plats, skrev längre meddelanden, använde förkortningar bättre och lade till uttryck med symboler som visade stämningslägen.

Forskarna vid Indiana University i USA som har gjort studien konstaterar att det här är en paradox och går på tvärs mot alla tidigare kända språkliga mönster när man har tittat på hur kvinnor och män agerar i offentliga rum.

Källa:
Susan Herring and Asta Zelenkauskaite, Symbolic Capital in a Virtual Heterosexual Market, Written Communication, Vol. 26, No. 1, 5-31 (2009)
DOI: 10.1177/0741088308327911

 

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".