Prostatacancer

Urinprov kan avslöja aggressiv cancer

Ett forskningsgenombrott kan göra det möjligt att skilja aggressiv prostatacancer från de snällare varianterna av tumörer. Många män behandlas idag i onödan, med svåra biverkningar som följd. Professor Per-Anders Abrahamsson på Universitetssjukhuset i Malmö beskriver studien som en milstolpe.

– Detta är något av det mest spännande som jag har sett presenteras inom prostatacancerforskningen de senaste tio åren, och som jag tror kommer att hålla hela vägen, det är ingen tvekan om det, säger Per Anders Abrahamsson på Universitetssjukhuset i Malmö.

Under flera år har forskare jagat ett sätt att kunna skilja ut den mest aggresiva formen av prostatacancer, som riskerar att sprida sig till lymfa och skelett. Det är framför allt den som måste behandlas, trots de baksidor som operation och strålning innebär.

Biomarkör
Nu har forskare vid universitetet i Michigan i USA hittat en så kallad biomarkör, som tycks mer lovande än på länge. Det handlar om ett nedbrytningsämne från celler som kallas för sarkosin, som är förhöjt hos patienter med aggressiv cancer. Ämnet finns i bland annat urin, och upptäckten kan leda till att svår cancer skiljs ut med hjälp av ett urinprov, säger prostatacancerforskaren Per-Anders Abrahamsson.

– Man skulle kunna särskilja de patienter som inte nödvändigtvis behöver behandlas, utan de kan följas under tid med kontroller, där man avvaktar med behandling. Och därmed undslippa de biverkningar som vi fortfarande brottas med vid kirurgisk behandling och strålbehandling.

Många behandlas idag i onödan
Per-Anders Abrahamsson uppskattar att mellan 20 och 30 procent av patienterna behandlas i onödan idag, på grund av att man inte säkert kan säga vem som har den aggressiva cancerformen.

Mellan fem och femton procent drabbas av urinläckage, och över hälften av impotens eller erektionsproblem.

Massundersökningar av män, så kallad screening, har diskuterats länge, men hittills inte genomförts på grund av risken för överbehandling.

Screening i framtiden?
Kanske kan den nya upptäckten på sikt ändra på det, det säger Ola Bratt, som är en av Socialstyrelsens experter på prostatacancer.

– Det finns ju hopp om att detta ska kunna vara den pusselbit som vi saknat när det gäller screening, men om detta verkligen kommer att leda till att vi inför screening är för tidigt att säga idag. Det krävs många års utveckling för att det här ska bli ett test färdigt att använda i vardagen, säger Ola Bratt, docent i urologi vid Lunds Universitet och en av socialstyrelsens experter på prostatacancer.

Reporter Mona Hambraeus
Mona.Hambraeus@sr.se

Källa:
Sreekumar A et al. Metabolomic profiles delineate potential role for sarcosine in prostate cancer progression. 2009. Nature, Feb. 12, Vol. 457, p. 910-914

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".