Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Svenskt fiske kan gynnas av klimatförändringar framöver

Publicerat fredag 13 februari 2009 kl 06.33

Om IPCC:s prognoser för klimatförändringarna de närmaste 50 åren slår in kan många matfiskar tvingas flytta mot kallare vatten närmare polerna för att trivas. Det visar den första beräkningen av hur över 1000 kommersiella fiska och skaldjursarter påverkas av ett uppvärmt hav. Fiskeflottor i tropiska vattnen drar en nitlott, medan svenska fiskare sannolikt kommer kunna håva hem storfångster. Det säger forskningsledaren William Cheung vid University of British Columbia som står bakom den nya datorsimuleringen av världshavens fisketillgång.

– På den globala skalan så kommer de potentiella fångsterna att minska i tropikerna, på vissa håll kraftigt, men å andra sidan närmare polerna som i de nordiska vattnen så kommer de potentiella fångsterna att öka, säger William Cheung.

Mindre torsk men mer rödspätta
Den totala mängden av fisk och skaldjur i världshaven verkar inte minska de närmaste 50 åren på grund av ett varmare hav och ändrade strömmar. Men fiskar som inte trivs kommer att flytta mot kallare vatten med i snitt 4 mil per decennium. Och för fattiga fiskare i tropiska vatten lär det bli tufft att åka allt längre sträckor för att få fångst, tror William Cheung. I Nordsjön visar hans datorsimuleringar att torsken minskar med 20 procent, men att till exempel rödspätta ökar i antal. Och att totalt sett får de svenska fiskarna ökade fångster med klimatförändringarna.


Fiskekvoter bör minska
De amerikanska forskarna har undersökt 1066 arter av matfisk och skaldjur, och är den första datorsimuleringen av all världens matfisk i ett uppvärmt hav. På vissa håll kan nedgången bli dramatisk, till exempel längs USAs östkust där torsken beräknas minska till hälften om 50 år. Och Cheung anser att hans studier manar till kraftigt sänkta fiskekvoter i världen så att inte fiskpopulationer blir för små för att klara klimatförändringarna.

(Studien presnteras vid AAAS konferensen i Chicago samt dessutom publicerad i ”Fish and Fisheries” ”Climate change impact on marine biodiversity” William Cheung et al.)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".