Förlagsfusion hot mot fri forskning

Sammanslagningen av förlagen BertelsmannSpringer i Tyskland och nederländska Kluwer kan försvåra spridningen av framtida forskningsrön. Den varningen går nu forskningsbibliotek runtom i Europa ut med. Risken är, menar man, att sammanslagningen kommer att innebära en chockhöjning av de redan idag dyra vetenskapstidskrifterna.
- Det här är oroande, säger Ingegerd Rabow vid biblioteksdirektionen på Lunds universitet. Förlagens ambitioner att bli väldigt stora på marknaden och att skaffa sig mycket stora vinster, menar hon, kommer att innebära höjda priser på vetenskapstidskrifterna. - Det blir alltså vi läsare som får betala för det här. Den nya förlagsjätten kommer att ge ut över tusen vetenskapliga tidskrifter. Men fusionen mellan tyska BertelsmannSpringer och nederländska Kluwer kommer att bli en mycket kostsam affär - ungefär 20 miljarder i svenska kronor. Och nu är man på universitet och forskningsbibliotek runtom i Europa oroliga för att det blir de som får betala dopkalaset genom kraftigt höjda prenumerationspriser. Därför kräver dom nu att EU-kommissionen ska granska om affären strider mot konkurrensreglerna. Som det ser ut idag har biblioteken svårt att bojkotta dom redan nu dyra tidskrifterna, eftersom varje enskild vetenskaplig artikel är unik. Den går ofta inte att få tag på någon annanstans än i den tidning den publicerats i. Hinder för ny forskning Kritikerna ser den planerade sammanslagningen mellan förlagen som ett hot mot den fria forskningen. Man menar att den ökande monopolsituationen i mediavärlden gör att förlagen inte behöver bry sig om rön som inte är kommersiellt gångbara - till exempel forskning i låginkomstländer. Dessutom menar man att risken, om priserna höjs, är att biblioteken inte har råd att prenumerera på lika många vetenskapstidskrifter som idag, och att det kommer att leda till att forskningsresultat i framtiden inte kommer att spridas till lika många forskare. Trög alternativutveckling Den accelererande monopolsituationen i mediabranschen har de senaste åren fött en motrörelse. Ett av alternativen är så kallade ”open access-tidskrifter”, tidningar som granskas precis som dom traditionella tidskrifterna, men som är gratis för läsarna och biblioteken. Kostnaderna täcks istället av de som publicerar artiklar i tidningarna. Det hittills mest lyckade exemplet är BiomedCentral, ett Internetbaserat förlag som ger ut ett sextiotal medicintidskrifter. Men den här typen av gratispublikationer har ändå inte fått något riktigt genomslag. De har inte samma tyngd som dom etablerade tidskrifterna, menar Ingegerd Rabow. - Forskarna är rädda för att släppa de etablerade tidskrifterna. De har ett namn och en impact-faktor, och det är förknippat med mycket prestige att bli publicerad där.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".