Insekter som varit gömda under bärnsten i miljontals år Kan nu studeras i detalj.

Forskare kikar under ytan med ny teknik

En ny sorts röntgenteknik låter forskare se in i allt från arkeologiska skatter till fossiler av djur, med en upplösning som inte varit möjlig tidigare. Tekniken har nu gjort det möjligt för forskare att hitta det första fossilet någonsin av en varelses hjärna.

– Först tänkte jag att nej, det kan inte vara en hjärna. Men efter att vi gjort fler bilder fick vi inse att vi faktiskt hittat det första fossilet någonsin av en hjärna, säger Paul Tafforeau vid europeiska synkrotronanläggningen i Grenoble.

Fossilhjärnan tillhörde en urfisk, nära besläktad med dagens hajar. Den teknik som Paul Tafforeau och hans kollegor använde för att hitta hjärnfossilet håller även på att leda till revolutioner inom helt andra områden, som arkeologi och konstvetenskap.

Partikelaccellerator
I grunden handlar det om en avancerad form av röntgenteknik, där röntgenstrålningen alstras med hjälp av en sorts partikelaccellerator som kallas för en synkrotron. Den kraftiga röntgenstrålningen gör det möjligt att skapa detaljerade tredimensionella bilder av föremål och att studera deras insida utan att skada dem.

Forskare kan till exempel se in bakom lager av färg eller text på ett manuskript eller en målning, eller skapa tredimensionella bilder av djur som legat inkapslade i mörk bärnsten i miljontals år.

Se insidan av staty
Jen Hiller är en av forskarna vid Diamond Light Source, en synkrotronanläggning, som nu håller på att byggas ut, i Oxfordshire i England. När en ny del av anläggningen blir klar nästa år kommer arkeologer att kunna studera insidan av till exempel egyptiska statyer och sarkofager.

– Att kunna se inuti en sarkofag eller till och med en hög med jord är något som hittills har varit helt omöjligt för forskare, säger Jen Hiller.

 Jon Torkelsson
jon.torkelsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".