Vetandets värld 2003-07-23

Går det att bromsa åldrandet?

I genomsnitt lever en människa i Sverige knappt 80 år. Även om vi klarar oss från sjukdomar och olyckor så ger till slut våra celler upp. De åldras. Men vad är det som får våra celler att åldras, och går det att bromsa det här åldrandet?
Thomas Nyström, professor i mikrobiologi vid Göteborgs universitet, har nyligen fått det eftertraktade Göran Gustafsson-priset för sina studier rörande åldrandeprocessen på cellnivå. Hans grupp har studerat bakterier och jästsvampar och upptäckt att det finns mycket hos de här organismerna som påminner om hur våra mänskliga celler fungerar. Boven i dramat är syret. Det är det som får våra celler att åldras om man får tro en av de mest populära teorierna just nu. Enstaka syremolekyler, så kallade fria radikaler, bryter sakta men säkert ned våra celler. Det finns sätt att hejda den här nedbrytningsprocessen. Genom att förstärka cellens försvar mot de fria radikalerna har forskare lyckats förlänga livet på möss med upp till 30 - 40 procent, möss som biologiskt är mycket lika människor. Frågan är om det skulle gå att även förlänga människans liv på liknande sätt. Redaktör: Michael Borgert
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".