Blå storsvala flyger snabbt. Foto: JJ Cadiz,

Snabba flyttfåglar

Vissa flyttfåglar flyger tre gånger snabbare än vad man tidigare trott. Det är resultatet sen forskare följt flyttfåglar mellan Nord och Sydamerika.

Via en lätt mätare kunde fåglarnas flykt följas exakt, och det visade sej att fåglarna flög i genomsnitt 50 mil om dagen. Tidigare har man trott att det handlade om 15 mil per dag.

Snabbare på våren

Studien visade också att trastarna och svalorna flög snabbare när de kom till Nordamerika på våren, men tog längre tid på sej när de återvända till Brasilien på hösten.

Det är flyttfåglar typiska för USA som forskarna vid Yorks Facutly of Sicense and Engineering har följt, blå storsvala och skogstrast via en geolocator. Fåglarna är för små för att kunna följas via sateliter.

Källa:
Tyler Done, Elizabeth Gow, Patrick Kramer, John Tautin, James Fox and Vsevolod Afanasyev. ”Tracking long-distance songbird migration using geolocators” Science, Feb 13, 2009

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".