Forskaren Christina Smolke. Foto Josh K Michener.

Syntetiskt liv med bakterier

Inom en nära framtid kan det bli möjligt att tillverka konstgjorda celler, genom att programmera om bakteriers arvsmassa.

Tekniken gör det möjligt att skapa bakterier som tillverkar mediciner, eller att skapa celler och molekyler som hjälper våra immunsystem mot sjukdomar.

Christina Smolke vid Stanford-universitetet i Kalifornien berättar att hennes forskargrupp nu lyckats programmera cellers arvsmassa, så att de kan styra hur cellen beter sig.

--Vi kan i princip programmera hur en cell ska växa, hur den ska reagera på sin omgivning och vilka ämnen den ska producera, säger Christina Smolke.

Bakterien styrs som en robot

Hon och hennes forskargrupp ligger i framkanten i det område som kallas syntetisk biologi. Hon och hennes kollegor kan nu konstruera helt nya RNA-molekyler som ersätter cellens arvsmassa, och på så sätt styra cellen nästan som en robot.

Tekniken öppnar nästan oändliga möjligheter, säger Christina Smolke.

– En förhoppning är att programmera RNA-molekyler så att de känner av om en cell har smittats av ett virus, och i så fall dödar cellen, berättar hon.

Nytt sätt för malariamedicin

Celler kan även programmeras om för att tillverka helt nya ämnen. Forskare i Kalifornien har nu lyckats skapa jästceller som tillverkar ämnet artemisinin, den verksamma substansen i många malariamediciner.

--Artemisinin utvinns normalt ur växten malört, men med den nya tekniken kan artimisinin tillverkas direkt i jästceller - en metod som väntas bli både billigare och mer effektiv, säger Jay Kiesling, vid Berkeley-universitetet.

Reporter: Jon Torkelsson
Jon.Torkelsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".