Dyra prenumerationer hotar bibliotekens verksamhet

De allt dyrare prenumerationerna på vetenskapliga tidskrifter försvårar inte bara spridningen av forskningsrön. De hotar också bibliotekens framtida verksamhet. Färre böcker kan komma att köpas in, och personal kan bli avskedad.
I vetenskapliga tidsskrifter publiceras forskares resultat och undersökningar och är därför viktiga att prenumerera på för universitets- och högskolebiblioteken. Men priserna på prenumerationerna blir allt högre, och den fusion mellan två av förlagsjättarna BertelsmanSpringer och Kluwer oroar svenska bibliotek eftersom de misstänker att priserna kommer att bli ännu högre i samband med sammanslagningen. Redan idag lägger till exempel Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU, nästan 10 miljoner kronor per år på tidskriftprenumerationer. Och det är en femtedel av bibliotekets sammanlagda årsbudget. Att säga upp prenumerationen på tidskrifter som bara några få läser funkar inte längre, eftersom biblioteken prenumerera på hela paket där man måste ta allt eller inget. Istället får man spara in på bokköp och personal.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".