Minska utsläpp inte nog

Att koldioxidutsläppen minskas under det kommande seklet räcker inte för att rädda klimatet. Vårt bidrag till atmosfären måste komma ner under noll, ner på minus – det skriver World Watch Institute i sin rapport om Tillståndet i världen 2009, som är helt inriktad på klimatet.

Christopher Flavin , ordförande i World Watch institute var i Stockholm nyligen för att presentera rapporten.

– Vi är farligt nära en punkt där det inte finns någon återvändo för klimatet och vi måste minska utsläppen ännu mer än vi tänkt oss hittills, säger Christopher Flavin.

Han menar att vi mot slutet av det här seklet måste komma inte bara till nollutsläpp, utan till växthusgasbidrag till atmosfären som ligger under noll. Alltså, vi måste dra ut kol ur atmosfären.

Det går att binda mer kol i marken
Enligt Christopher Flavin finns det metoder för att minska mängden koldioxid i atmosfären.

– Att med ändrat jord- och skogsbruk bygga upp kolinnehållet i marken är bästa sättet, säger Christopher Flavin.

Och Johan Rockström på Stockholm environment institute håller med. Det har funnits mer kol i marken och det finns flera skäl att föra tillbaka det säger han.

– Det tjusiga med det är att när kol binds tillbaka i jordbruksmark så blir marken mer produktiv. Vi kan få ned mer regn i marken, kolet avgör vattenhållningskapaciteten i marken och bidrar till en bättre biologi i marken.  Så att på alla sätt inte bara att du binder mera kol, det kan också bli högre skördar, säger Johan Rockström vid Stockholm environment institute

Camilla Widebeck
camilla.widebeck@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".