Tunga stjärnor föder planeter

Det är bara några år sedan astronomer upptäckte de första planeterna runt andra stjärnor än vår egen sol. Men vad det är som avgör om en stjärna ska börja bilda planeter, eller inte, det har astronomerna inte riktigt kunnat förklara, förrän nu. Det avgörande är hur mycket tunga grundämnen stjärnan innehåller.
Som i så många andra fall handlar det om att ha rätt ingredienser. Nu presenteraren en grupp atronomer vid Univesrity of Californina i Berkley USA, vad som skulle kunna kallas för ett första recept på planetbakning, och det tycks handla om att ha tillräckligt med tunga grundämnen i smeten. Det har man kommit fram till genom att studera sammansätningen hos flera hundra stjärnor och järmfört det med vilka av de som hade eller inte hade planeter kring sig. Resultatet presenterades vid det internationella astronommötet som pågår i Sydney, Australien. Slutsatsen är att ju mer tunga ämen, exempelvis metaller som järn eller nickel, de studerade stjärnorna innehöll desto större var sannolikheten att de faktiskt lyckats skapa ett system av planeter kring sig. En intressant upptäckt eftersom det troligen innebär att det inte fanns några planeter alls i det unga univesrum, de stjärnor som fanns då innehöll nämligen bara de allra lättaste grundämnena. De tyngre har vuxit fram med tiden under årmiljarderna i de våldsamma och ständigt pågående processer där stjärnor dör i exploderande gasmoln och ger upphov till nya. Universums stärnor blir alltså tyngre och tyngre, och det menar vissa forskare skulle kunna innebära att antalet planeter i univesrum kommer att öka i framtiden. Idag känner man till 100 stjärnor med planeter kring sig.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".