Ökat koldioxidupptag i tropiska skogar

De tropiska skogarna i Afrika växer snabbare och tar upp mer koldioxid idag än för fyrtio år sedan. Det visar en studie i senaste numret av Nature. Göran Ågren, professor i systemekologi vid Sveriges lantbruksuniversitet i Uppsala, menar att det finns ett okänt koldioxidupptag på jorden och den nya studien kan spela en viktig roll för att förklara vart koldioxiden tar vägen.

– Jag tycker att det är väldigt spännande, för att det här har lärt oss betydligt mer om vart den koldioxid vi släpper ut tar vägen i atmosfären. Vi har trott att den har hamnat i framför allt skogar på svensk breddgrad och lite söder ut. Men nu ser vi att de tropiska skogarna kan vara lika betydelsefulla, säger Göran Ågren.

Viktig roll som kolsänka
Tropiska skogar täcker ungefär en tiondel av jordens landyta, men utgör närmare hälften av växtligheten på land när det gäller kolinnehåll.

Skogarna binder upp mycket koldioxid genom sin fotosyntes när de växer. Men när man gör en balansräkning för utsläpp och upptag av koldioxid för hela jorden så går inte ekvationen ihop. Det finns ett okänt upptag av koldioxid, som man inte vet var det sker, en så kallad okänd kolsänka.

Ökat upptag idag
Nu visar en kartläggning av tropiska skogar i Afrika, som utgör en tredjedel av de tropiska skogarna på jorden, att de växer snabbare nu och alltså binder upp mer koldioxid idag än för ett tiotal år sedan.

Forskarna tror att det kan bero på högre halter av koldioxid i atmosfären.

Enligt Göran Ågren är skogarna inte lösningen för att få ner koldioxidhalten i atmosfären, även om träden i tropikerna nu tar upp mer och mer koldioxid är det inte säkert att det håller i sig.

– De är ju förstås en del av det hela, men enda sättet att få en balans är att vi minskar utsläppen. För att skogarna kommer förr eller senare inte att ta upp mer än de gör idag, säger Göran Ågren.

Anna Nordin
anna.nordin@sr.se

Källa:
Lewis, S. et al., Increasing carbon storage in intact African tropical forests, Nature, vol 457,  p. 1003-1007 (2009)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".