Miljövänligare svalka genom fjärrkyla

I sommarvärmen kan fjärrkyla vara ett alternativ till fläktar och konditionering. Tekniken är miljövänligare och energisnålare, och just nu är den på frammarsch dels i Sverige, men också som efterlängtad exportvara till Europas varmare storstäder. Dit säljer man både värmeväxlare och kunskap.
Det är inte bara för vår bekvämlighet - det finns ett viktigare skäl att hålla framför allt arbetsplatserna hyggligt svala - alla våra datorer och kontorsmaskiner alstrar värme oavsett väderlek. Fjärrkyla bygger på samma teknik som de värmeväxlare som vi känner sedan gammalt med fjärrvärme. Men man kan lika gärna vända på steken och kyla ett vattensystem med ännu kallare vatten. Ett exempel är bottenvatten från Värtan utanför Stockholm, där man använder sig av bottenvatten på 25 meters djup. Vattnet i cirkulationssystemet avger sitt värme till det uppumpade bottenvattnet och fortsätter sin svalkande snurr genom systemet till stora anläggningar som kontorhus, varuhus och hotell. - 500 fastigheter i Stockholm är anslutna till fjärrvärmenätet, vi producerar kallt vatten och pumpar det till kunderna i rör, säger Jenny Dahlberg, marknadschef för fjärrkyla vid Fortum i Stockholm. Kunderna använder vattnet för att kyla ner luften i sina fastigheter, och efterfrågan stiger. Medan däremot själva värmeväxlarna krymper. Idag är den kanske 10 procent av vad den var för 10 år sen. - Nu har man plattvärmeväxlare, de är små men har stor räfflad yta som är väldigt effektiv i nedkylningen, säger Ulf Fredriksson vid Fortum. Men ännu dröjer det innan fjärrkyla blir aktuell i bostadshus. Systemen är inte anpassade för detta ännu.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".