Ny metod för bedömning av nacksmärtor

En ny metod för att kunna göra objektiva medicinska bedömningar av nacksmärtor - till exempel så kallade pisksnärtskador - presenteras nu av svenska forskare vid Umeå universitet.

De metoder som används inom vården idag när man tex ska undersöka nackens rörelseförmåga har varit subjektiva och svåra att standardisera.

Rygg- och nacksmärtor utgör ett av de vanligaste medicinska problemen idag och innebär höga samhällskostnader. Vid medicinska undersökningar av den här patientgruppen har det länge efterfrågats ett objektivt verktyg för att stödja vårdpersonalen i bedömningen av graden av funktionsnedsättning.

Det unika med den här nya metoden är den helhetsbedömning som kan göras utifrån olika sk rörelseparametrar som mer objektivt kan beskriva nackens funktionsnedsättning. Här studeras även nervcellens informationsöverföring i samband med muskelspänning och smärta.

I avhandlingen undersöktes sammanlagt ca 100 personer, varav hälften hade en kronisk pisksnärtskada. I jämförelse med friska försökspersoner hade de pisksnärtskadade patienterna ett minskat rörelseomfång i nacken och uppvisade lägre hastighet när de utför rörelserna, något som eventuellt kan kopplas till försämrad motorisk kontroll.

Fredagen den 27 februari försvarar Fredrik Öhberg, Inst. för strålningsvetenskaper, Umeå universitet, sin avhandling med titeln ”Biomechanical methods and error analysis related to chronic musculoskeletal pain”. Fredrik Öhberg är verksam vid avd. för medicinsk teknik, Norrlands universitetssjukhus, Umeå.

Läs tidigare artiklar om pisksnärtskador från Vetenskapsradion:

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".