Mikroorganismer som utvecklats helt oberoende av allt annat liv kan finnas på jorden, menar kosmologen Paul Davies. Här bakterien Pseudomonas aeruginosa.

"Okända livsformer kan finnas på jorden"

Okända livsformer, som har ett helt separat ursprung från allt liv som vi idag känner till, kan finnas på jorden mitt bland oss. Det menar Paul Davies, teoretisk fysiker och kosmolog vid Arizona State University. Han efterlyser nu ett aktivt sökande efter dessa ”skumma livsformer”.

Ända sedan Darwin har det varit vedertaget inom biologin att allt liv på jorden är besläktat. Men nu menar ledande forskare att det kanske inte stämmer.

– Om liv har lätt för att uppstå under jordlika förhållanden så har det säkerligen hänt många gånger. Vi skulle alltså kunna leta efter helt okända livsformer som finns mitt framför näsan på oss, säger Paul Davies.

Paul Davies kallar det för wierd life, ungefär ”skumma livsformer” – liv som har ett helt separat ursprung från allt annat liv som vi idag känner till, och som inte är en del av det släktträd där alla kända livsformer ingår.

Mikroorganismer
De skumma livsformer som Paul Davies tänker sig kan i första hand vara mikroorganismer, som motsvarar bakterier och möjligtvis virus.

De skulle kunna vara uppbyggda på nästan samma sätt som det liv vi känner till, men kanske med andra aminosyror än de som finns i vår arvsmassa. De skulle också kunna ha struktur som är spegelvänd på molekylär nivå, jämfört med oss.

– Dessa mikroorganismer skulle kunna se ut som och bete sig som vanliga mikroorganismer. Men de skulle helt klart ha ett annat ursprung, eftersom allting skulle vara bak och fram inuti dem, säger Paul Davies.

Största sedan Darwin
Om dessa skumma mikroorganismer skulle upptäckas så vore det det största genombrottet inom biologin sedan Darwin. Och att hitta dem kan vara enklare än många tror, menar Paul Davies.

Han föreslår ett aktivt sökande efter spår av liv på platser där vi idag inte letar: där det till exempel är för varmt för vanligt liv, eller högt uppe i atmosfären, där UV-strålningen har ansetts göra liv omöjligt.

”Guld bland skräpet”
Men det viktigaste, säger Paul Davies, är att biologer blir öppna för möjligheten till skumma livsformer, så att inte århundradets upptäckt åker ut med soporna.

– När biologer slänger ut prover som inte ger någonting så borde de stanna upp och tänka att det kan finnas guld bland skräpet, säger Paul Davies.

Jon Torkelsson
jon.torkelsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".