Bakterier med förmåga att binda syre

Forskare har nu med hjälp av kväveisotoper visat att bakterier kunde binda upp kväve med syre flera miljoner år före det fanns fritt syre i atmosfären, vilket är en central del av kvävets kretslopp. Det är långt tidigare än vad man förut trott.


Per Andersson är isotopgeolog vid Naturhistoriska riksmuseet, tycker att studien är intressant.

– Redan för två och en halv miljarder år sedan hade man en mer eller mindre komplett kvävecykel som ser ut på liknande sätt som den gör idag, förklarar Per Andersson.

Kväve vanligaste ämne
Kväve är en av de tre vanligaste ämnena i levande organismer. Det är en viktig byggsten för att kunna bilda proteiner och DNA. Trots att luften består av åttio procent kvävgas så är detta kväve helt otillgänglig för de flesta levande organismer, vi är beroende av bakterier som kan binda upp kvävgasen.

Kväve som är bundet till syre, som nitratjoner och nitritjoner, är idag en central del i kvävets kretslopp, det är det vi kallar gödsel. Växterna tar upp nitratjoner med rötterna och vi får i oss kväve genom att äta proteiner.

Nästan syrefri milljö
För två och en halv miljard år sedan var jorden en nästan syrefri miljö, och man har tidigare inte vetat i vilken utsträckning bakterier kunde binda kväve till syre.

Men nu har alltså forskare hittat bevis för att utvecklingen av de här kvävefixerande bakterierna skedde flera hundra miljoner år före jorden fick en syrerik atmosfär.
– Den här begrarten är nog äldre än när det fanns fritt syre i atmosfären, men eftersom delar av de här processerna kräver fritt syre i kvävecykeln som borde det ha funnits lite grann syre redan långt tidigare, säger Per Andersson.


Källa:
Science 20 February 2009: Vol. 323. no. 5917, pp. 1045

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".