Nya nervceller kan bildas efter stroke

Nu har forskarna sett att hjärnan kan nybilda nervceller vid en skada som till exempel stroke. Man har tidigare vetat att nervceller nybildas av omogna celler som kallas stamceller och man tror att denna nybildning kan ha betydelse för återhämtningen hos patienter efter en stroke.

Det man däremot inte visste var att också en annan grupp av celler som normalt inte gör nervceller eller andra celler aktiveras vid en skada. Alltså en typ av slumrande reservceller som vaknar till liv vid behov.

Nu hoppas forskarna att deras resultat i framtiden ska göra det möjligt att väcka sådana här slumrande celler och få de att skapa nya celler.

– Dels är det intressant ur grundvetenskaplig vinkel för det gör att vi förstår lite mer vad det finns för olika typer av stamceller och liknanade celler. Men man kan också tänka sig att det kan vara intessant att försöka hitta sätt att rekrytera sådana här slumrande celler för att producera nya celler vid sjukdommar där man har förlorat en viss typ av celler. Och nu har vi ju tittat på det här i den vuxna hjärnan men det inspirerar förstås också till att titta i andra vävnader om det kan finnas sådana här slumrande celler.


Källa:
Carlén et al. (2009). Forebrain ependymal cells are Notch-dependent and generate neuroblasts and astrocytes after stroke. Nature Neuroscience AOP. DOI 10.1038/nn.2268

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".