25 år med provrörsbefruktning

Från att vara en starkt omdiskuterad och ineffektiv behandling har den gått till att bli en accepterad och vanlig metod - i dag är det precis 25 år sedan det första provrörsbarnet föddes i Storbritannien. I Sverige föds idag 2500 barn om året som börjat sina liv i ett provrör, och nu är de första stora uppföljningarna av barnen klara.
20 000 barn i Sverige har kommit till genom provrörsbefruktning. Hälften genom den traditionella metoden där man låter spermier och ägg mötas i ett provrör, den andra hälften genom så kallad mikroinjektion - då man sprutar in en enda spermie direkt i ägget. Nu visar de första stora uppföljningsstudierna av provrörsbarnen att de växer och mår lika bra som andra barn. Däremot löper provrörsbarn en något högre risk för olika typer av missbildningar. Risken är 4 % hos provrörsbarnen jämfört med 2,5 % hos andra barn. Den här förhöjda risken har man uppmärksammat redan tidigare, och länge trodde man att själva provrörstekniken i sig var orsaken. Men de färska studierna visar att det inte stämmer. -Problemet är att man har ställt till med alldeles för mycket tvillingar, trillingar och från början till och med fyrlingar, och det medför risker, säger K-G Nygren, läkare och specialist på barnlöshet vid Sophiahemmet i Stockholm. När flera barn trängs i livmodern ökar risken för missbildningar, och därför vill man nu minska antalet flerbarnsfödslar vid provrörsbefruktningarna. Idag är det vanligt att man sätter in flera embryon i kvinnan för att öka chansen för att något av dem ska bli ett barn - vilket resulterar i att det ofta blir tvillingar och trillingar. I framtiden vill man istället redan i provröret kunna avgöra vilka embryon som är mest livskraftiga och sedan ta ett av dom och sätta in det i kvinnan. -Om man kan lära sig att se vilket av flera embryon som är det bästa, det som kommer att bli barn, så ser det ut som om man kan uppnå båda målen samtidigt. Dels reducera tvillingar och trillingar, men ändå ha kvar en hög effektivitet, säger K-G Nygren.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".