Både fetma och övervikt förkortar livet

Att vara fet i ungdomen fördubblar risken att dö en för tidig död. Det visar en svensk studie gjord på 45 000 svenska män. Också för dem som var överviktiga vid mönstringen, men inte feta, ökade risken för för tidig död påtagligt: med en tredjedel.

Studien omfattar i stort sett alla svenska män som mönstrade 1969-1970. De följdes sedan upp fram till 2007, alltså till knappt 60 års ålder.

Här kontrollerades alltså fetma och övervikt just i ungdomen mot dödligheten, viktutvecklingen mellan mönstring och död följdes inte. Inte heller har man tagit med anledningarna till dödsfallen.

I studien undersöktes också sambandet mellan rökning och för tidig död. Föga förvånande ökar risken för att dö tidigt om man röker. Däremot verkade inte effekten av rökning och fetma respektive övervikt påverka varann. Övervikt ökar alltså risken för för tidig död oberoende av om man röker.

Forskarna konstaterar att både övervikt och fetma har ökat sedan studien inleddes: Nu är fem gånger så många unga svenska män feta som då, och tre gånger så många är överviktiga.

Det är bland andra Martin Neovius vid Karolinska Institutet som har gjort studien, och den publicera i tidskriften i British Medical Journal.

Referens:
Martin Neovius, Johan Sundström, Finn Rasmussen. ”Combined effects of overweight and smoking in late adolescence on subsequent mortality: nationwide cohort”. British Medical Journal 2009;338:b496 doi:10.1136/bmj.b496

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".