Människorna som bor längs stranden skyddas av gasutvinningen.

Metangasutvinning ger el i Rwanda

I Gränsområdet mellan Rwanda och Kongo, ett område som mest förknippas med krig och konflikter, ligger Kivusjön, en av världens få exploderande sjöar, som innehåller enorma mängder gas. Den gasen har Rwanda börjat utvinna för elproduktion och den första elektriciteten från projektet har börjat komma ut på det Rwandiska elnätet. Förhoppningen är nu att elektriciteten som genereras ska kunna driva på den ekonomiska utvecklingen i regionen, där höga elpriser är en stor bromskloss.

Ett livsfarligt hot som kan bli en källa till ekonomisk utveckling, så har gasen i Kivusjön mellan Rwanda och Kongo beskrivits.

Sjön är en av världen få så kallade exploderande sjöar, med stora mängder gas, bland annat metan, som om den kom upp till ytan skulle kunna hota de två miljoner människor som lever runt sjön.

Bota landets energibrist
Så för att kontrollera gasen, och för att råda bot på energibristen i landet, har Rwanda satt upp en plattform på sjön och inlett metangasutvinning. Utvinning som i slutet av förra året genererade den första elektriciteten till det rwandiska elnätet.

Plattformen på Kivusjön är den första i sitt slag i den här storleken, enligt projektets chefsingenjör, Mohire Hodari. Den tar vatten från drygt 300 meters djup, där metangasen finns uppblandad med vattnet, och skiljer sedan på gasen, som skickas till generatorer på land, och vattnet, som pumpas ner i sjön igen.

Vulkanisk aktivitet
Forskare tror att gasen i Kivusjön har bildats framförallt till följd av den vulkaniska aktiviteten i området. Man räknar med att sjön rymmer cirka 55 miljarder kubikmeter metangas och skulle kunna generera 700 MW per år i 55 år om den utvanns fullt ut.

Pilotanläggning som nu är igång ger 4,5 MW, men flera privata företag är på väg att sätta upp andra plattformar. Inom några år hoppas man därför vara uppe i cirka 250 MW totalt. Det ska förhoppningsvis bidra till ett lägre elpris och ökad eltillgång för människor i Rwanda. I dag är bara 5-6procent av befolkningen ansluten till elnätet.

Utvinningen ger skydd runt sjön
En annan tanke med utvinningen är att den ska bidra till att hålla gasen under kontroll. För om den tillåts öka, så finns risken att den förr eller senare kommer upp av sig själv. Det hände i en annan så kallad exploderande sjö i Kamerun 1986, då ett gasmoln från sjön kvävde cirka 1700 människor som bodde i området.

– Runt Kivusjön, där två miljoner människor bor, skulle en olycka antagligen få betydligt större konsekvenser. Kanske som en tsunami, säger Mohire Hodari.

Magnus Bellander
vet@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".