Vattenbrist - inte bara dricksvatten

Bristen på vatten är ett globalt problem. 10 miljoner människor saknar dricksvatten. Ändå är inte dricksvattenproblemet det största att lösa, menar allt fler experter. Det är vattnet som krävs för att framställa vår mat som det råder störst brist på.
På en dag behöver vi nästan 4 000 liter vatten för att framställa den mat vi behöver för att klara oss. Medan vi bara behöver några få liter det vatten, juice eller läsk per dag att dricka. Ändå är det oftast insatser för dricksvattnet som prioriteras. Den verkliga bristen, menar experterna, finns i det vattnet vi konsumerar indirekt via regnet - miljarder kubikmeter - som krävs för att producera vår mat. Att få våra åkrar att gro och boskapsdjur att växa sig feta. Men ett ojämnt portionerande av regn och nederbörd över jorden har istället gett upphov till export och import av vatten, och det har blivit en jätteindustri världen över. Två sorters vatten Vatten finns både i ren form, och som virtuellt vatten. Virtuellt vatten är det vatten som krävs för att producera spannmål, ris och mjölkprodukter, kött och boskap. Det är det vattnet, det virtuella, som exporteras och importeras Johan Rockström är docent i naturresurshushållning vid Stockholms Universitet och forskar i vattenbristen. - Den stora vattenresursfrågan, den stora vattenbristutmaningen i världen idag, är vatten för mat. Tveklöst! Folk behöver mat, säger han, men att lösa vattenbristen med import och export är ingen lösning som håller i det långa loppet. - De länder i världen där det råder vattenbrist är också de länder som oftast är fattigast. 95 % befolkningsökningen sker i dessa regioner och de ekonomierna är så starkt beroende av jordbruk, med en majoritet av människorna själva är bönder. Att de skulle ha råd att köpa virtuellt vatten och att lämna sitt jordbruk för att bli helt beroende av importerad mat, har jag oerhört svårt att se, säger han.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".