Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Inte för lite vatten - men för sällan

Vatten till matproduktion, snarare än dricksvatten, är det stora problemet i världens torra regioner. Men relativt enkla lösningar kan göra stor skillnad, och fördubbla avkastningen, visar försöksverksamhet.
På en genomsnittlig åker i Afrika faller nästan lika mycket nederbörd som på en åker här hemma i Sverige. Problemet är att det faller ojämnt med månadslånga uppehåll blandat med häftiga skyfall, massor av vatten där det mesta rinner undan och går till spillo. Men det finns lösningar - och ganska enkla desutom. Johan Rockström jobbar med vattenresursfrågor för FN:s räkning. I flera år har han utbildat småskaliga jordbrukare i Afrika att ta vara på vattnet från störtregnen genom att fånga upp det i enkla hembyggda dammar av tegel. -Om det då blir en period av fyra till sex veckors torka, vilket det i princip blir varenda regnsäsong, så kan bonden använda det vattnet för att skyddsbevattna, säger Johan Rockström. Därmed klarar sig skörden från att torka bort. Tekniken med små dammar, stora som ett par swimmingpooler, har använts länge i länder som Kina och Indien. Och efter ungefär fyra års föröksverksamhet i bland annat Kenya och Burkina Faso visar nu resultaten att bönderna här kunnat fördubbla sin avkastning från åkrarna genom att säkra vattentillgången året runt. Och den säkerheten kan i sin tur leda till ytterligare förbättringar, säger Johan Rockström. Med dammen som buffert vågar bönder, luttrade av ständiga missväxter, plötsligt börja satsa på andra avkastningsförhöjande investeringar som bättre utsäde eller konstgödsel. -Att investera i vatten blir en ingångsport för andra förbättringar, som till syvende och sist faktiskt kan visa sig vara ännu viktigare än vattnet, säger Johan Rockström.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".