Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

300 miljoner år gammal hjärna hittad

1 av 2
Fossilhjärnan, i gult, syns inuti skallen på fiskfossilet i denna datorgenererade bild. Foto: PNAS/Philippe Janvier.
2 av 2
Iniopterygierna var anfäder till dagens musfiskar. Foto: PNAS/Philippe Janvier.

För första gången har ett fossil av en hjärna hittats. Den unika upptäckten gjordes med hjälp av en ny form av röntgenteknik, inuti ett fossil av en 300 miljoner år gammal fisk. Upptäckten kan innebära nya insikter om hur utdöda djurarter levde. Studien publiceras idag i amerikanska vetenskapsakademins tidskrift PNAS.

– Vår första reaktion var nej, det kan inte vara en hjärna. Men till slut var vi tvungna att inse att det faktiskt var en hjärna vi såg, säger Paul Tafforeau, paleontolog vid Europeiska synkrotronanläggningen i Grenoble i Frankrike.

Mycket ovanligt
Hjärnan hittades inuti ett fossil av en broskfisk som levde för cirka 300 miljoner år sedan, en släkting till dagens musfiskar. Att mjukdelar bevaras hos fossiler är mycket ovanligt, och att hitta en hel hjärna är därför något av en sensation.

De äldsta hjärnor som man hittills har hittat är från djur och människor som legad bevarade i mossar och liknande syrefattiga miljöer, men de exemplaren är som mest ett antal tusen år gamla.

”Historisk upptäckt”
Per Ahlberg, professor vid Institutionen för fysiologi och utvecklingsbiologi på Uppsala universitet, säger att det är en historisk upptäckt man nu gjort.

– Att finna en hjärna bevarad så att vi kan studera den direkt, det är en fantastisk sak, säger Per Ahlberg.

I vanliga fall brukar forskare utgå ifrån insidan av skallen hos ett fossil för att gissa hur hjärnan såg ut. Men det nya fyndet visar att den metoden har tydliga brister. Fossilhjärnan är nämligen mindre än hålrummet inuti fiskens skalle, och har en delvis annan form.

Ny röntgenteknik
Det som gjort det möjligt för forskare att upptäcka fossilhjärnan är en ny skiktröntgenteknik, där man använder röntgenstrålar med mycket hög energi.

Om fler fossilhjärnor kan hittas med hjälp av den nya tekniken så öppnar det helt nya möjligheter att förstå djur som varit utdöda i många miljoner år, säger Per Ahlberg.

– Börjar vi hitta fler hjärnor så kan vi göra direkta jämförande studier på själva hjärnorna och det kommer att ge oss väldigt mycket mer information om hur de här djuren levde och fungerade, säger Per Ahlberg.

Jon Torkelsson
jon.torkelsson@sr.se

Referens:
Alan Pradel, Max Langer, et al (2009). ”Skull and brain of a 300-million-year-old chimaeroid fish revealed by synchrotron holotomography”, Proceedings of the National Academy of Sciences March 3, 2009. doi: 10.1073/pnas.0807047106

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".