Sanningens ögonblick för marsforskare

Ett av de mest spännande ögonblicken i samband med en obemannad rymdexpedition är när man kan kontrollera om instrumenten och kommunikationen med sonden fungerar. Det svenska instrumentet på Mars Express visar sig ha klarat påfrestningarna.
Det berättar Stas Barabash, professor på Institutet för rymdfysik som just kommit hem från Darmstadt i Tyskland varifrån sonden manövreras. Han är projektledare för det avancerade svenska instrument som ska mäta solvindarna på Mars, och har nu kunnat kontrollera dess funktioner. -Just nu går allt jättefint ombord. Allt fungerar som det ska, faktiskt bättre än alla trott, säger Stas Barabash. Trots att sonden nu har nästan ett halvårs resa kvar till mars så är det inte aktuellt för forskarna att koppla av. Minst tre personer arbetar varje dag med att kommunicera med Mars Express och se till så att allt fungerar.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".