En asteroid fotograferad den 27 juni 1997 från rymdfarkosten Near Earth Asteroid Rendezvous. Foto: NASA/Scanpix.

Asteroid passerade jorden

I måndags eftermiddag drog en asteroid förbi jorden. Asteroiden passerade jorden på ett avstånd av 7000 mil vilket är relativt nära, men någon risk för kollision fanns inte.

Asteroiden passerade jorden på ett avstånd av 7000 mil. Det kan låta mycket men är bara en femtedel av avståndet mellan jorden och månen och dubbelt så långt som avståndet mellan jorden och en del satelliter.

Asteroiden är mellan 20 och 50 meter i diameter. Och den anses som liten om man jämför med den asteroid som orsakat Siljansringen och den som man tror dödade dinosaurierna. De asteroiderna var 10 till 20 kilometer i diameter.
Det som avgör om en asteroid ska slå ner på jorden är vilken bana den har, vad den består av och hur stor den är.

Vad gör en 300-400 meter stor?

En sån liten asteroid som den som passerade jorden i måndags exploderar troligtvis eller brinner upp när den kommer in i atmosfären.
Claes-Ingvar Lagerkvist, professor i astronomi vid Uppsala universitet, säger att det behövs betydligt större asteroider för att dom ska utgöra nåt stort hot mot mänskligheten.

– Om de ska vara riktigt farliga objekt så ska de väl vara en kanske 300-400 meter iallafall i diameter.
Vad gör en 300-400 meter stor?
– Oj, då är det väl inte så mycket kvar av mänskligheten efteråt. Det är ju inte bara själva explosionen utan det rivs ju upp en massa damm som förmörkar solen. Det blir bränder, de flesta, ja, de dör helt enkelt.

Sofia Brodd
sofia.brodd@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".