Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Oro för konflikt vid dammanläggning

Publicerat torsdag 31 juli 2003 kl 08.29
Ett vattenprojekt med alla ingredienser för internationella konflikter, byggs nu i Södra Anatolien i Turkiet. Det är en dammanläggning i omstridda bergstrakter som kommer kräva stora mängder vatten, vilket innebär att grannländernas vattenflöde minskar med hälften.
Hittills är 7 dammar klara, men när anläggningen är färdig ska det finnas 16 stycken. Den största dammen - Atatürkdammen vid Eufrat - är högre än kaknästornet och reservoarens yta nästan lika stor som Mälaren. Vattnet tas från floderna Eufrat och Tigris, och vattenkraft förser redan nu de stora städerna och industrierna i västra Turkiet med el. Mellan floderna finns stora slättmarker, och dessa ska odlas upp - främst för att genera exportintäkter, och därigenom höja levnadsstandarden i det fattiga Anatolien. De torra höglänta slättmarkerna ska med bevattningsteknik förvandlas till grönskande åkrar, och de viktigaste grödorna blir bomull och vete. Bevattningsarealen uppgår till 1,5 miljon hektar, nästan lika stort som hela Sveriges uppodlade areal. Drömmen om välstånd för också med sig problem. Det stora miljöhotet är läckage av kemiska växtbekämpningsmedel som riskerar att förgifta floderna ända ner till Persiska viken. Myndigheterna räknar med att vissa djur- och växtarter kommer att utrotas helt, och populationer av storkar, ödlor och igelkottar kommer att minska. I och med byggandet av anläggningen har tiotusentals människor tvingats flytta när städer och byar lagts under vatten. Och oron är stor för nya konflikter i det kurddominerade området. Dessutom påverkas grannländerna Syrien och Irak, när vattentillförseln i floderna stryps, berättar Anna Brismar, som är filosofie doktor vid Linköpings Universitet. Hon har studerat projektet i Södra Anatolien. - Vattenflödet i Eufratfloden kommer att minska med hälften, och det finns en påtaglig oro till att det här projektet ska leda till konflikter.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".