Foto Bertil Ericson/Scanpix.

Stor operation med hemgång samma dag

Idag kommer en patient i Örbro att opereras för bråck på stora kroppspulsådern – och skickas hem samma dag. Det är första gången i Sverige och Norden man klarar av en sådan operation så snabbt.

Det som gör det möjligt är moderna operationsmetoder berättar Thomas Larzon som är överläkare och chef för kärlsektionen på universitetssjukhuset Örebro.

– Vi har så enormt små kirurgiska sår, och de komplikationer som kan tänkas uppstå, blödningar från ljumskarna, de upptäcker vi under de första timmarna, säger han.

Litet snitt
Det handlar om att man utvecklat tekniken för att operera stora kroppspulsåldern. Man gör bara ett litet operationssnitt i ljumskarna. Via ljumskpulsåderna förs en kärlprotes in och upp och vecklas sedan ut i det sjuka området längre upp i stora kroppspulsådern.

Omdiskuterad
Det kallas för endovaskulär minimalinvasiv teknik (EVAR, endovascular aneurysm repair) som man började med på 90-talet, men som nu har utvecklats. Det leder till betydligt kortare vårdtid. Men den är omdiskuterad, på grund av av sina kostnader och att den ännu inte bevisat bättre överlevnad än en operation där man öppnar buken.

– Det är inte så att vi på det minsta sätt försämrar säkerheten, försäkrar Thomas Larzon.

Öva upp sig
Men det gäller för kirurgen att ha övat upp sej tillräckligt. Hittills är det bara i Belgien patienter har skickats hem samma dag, och Thomas Larzon har varit runt i Europa och föreläst om det nya förhållningssättet.

– Det är enormt stort gensvar och ett enormt stort intresse. Idag tror jag att alla landsting i Sverige erbjuder det här vårdalternativet.

Men hur många skickar hem patienten samma dag?

– Det gör ingen, men det är klart att någon måste börja med det.

Annika Östman
annika.ostman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".