Rekordgammal stenåldersmålning funnen

De första svenska lämningarna någonsin av målade stenåldersföremål har hittats på västkusten. Det handlar om benrester från en delfinjakt utförd av tidiga jägare som levde på ön Orust för ungefär 10 000 år sen.
Fynden gjordes i ett lerblock som plockade upp ur marken på en utgrävningsplats på ön Orust norr om Göteborg för snart 10 år sen - och som alltså inte undersökts förrän nu. Inga andra målade fynd hittades under själva huvudutgrävningen på 90-talet, och en avgörande anledning kan vara att man den här gången inte använt vatten när man sökt igenom lerlagren. - Vad benbitarna målats med det vet vi inte ännu, säger Bengt Nordqvist på Riksantikvarieämbetet som lett utgrävningen, och vilken funktion de haft för de här kustlevande stenåldersjägarna för 10 000 år sen, det kan vi bara spekulera kring, konstaterar han. - I och med att vi inte har någon tidsmaskin får ju vi arkeologer snegla på vad etnografer och socialantropologer vet om liknande kulturer i modern tid. Studier av jägarfolk i Sibirien, till exempel, visar att deras shamaner använde just skulderblad i sina seanser. I Sverige har målningar av de här typen hittills bara hittats på hällar eller bergväggar, men ingen av de har varit så här gammal. Fyndplatsen på Orust är sen tidigare känd för flera rekordgamla fynd. Bland annat ett tiotusen år gammalt tuggummi, och från samma tid också Sveriges äldsta lämningar av mänskliga skelett. Betydligt äldre målade föremål har hittats på andra håll i världen, till exempel i flera grottor i Frankrike.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".