Pungdjur hotat av mystisk cancersjukdom.

Den Tasmanska pungdjävulen har angripits av en typ av cancersjukdom som svälter djuren tio döds. Sjukdomen, som tros vara orsakad av ett virus, hotar nu att decimera arten till en tredjedel av de 200 000 som finns idag.
Pungdjävulen är Australiens största rovlevande pungdjur. Nu har de här bulldogsstora djuren, som bara finns på ön Tasmanien söder om Australien, drabbats av en mystisk cancersjukdom - som kan hota stora delar av populationen. Orsaken till sjukdomen, tror forskarna idag, är ett virus som de här argsinta djuren sprider till varandra via bett när de grälar eller parar sig. De utvecklar tumörer som förstör ögon, öron och munhåla, svulster som tillslut gör det omöjligt för djuren att äta. För sju år sen, när sjukdomen upptäcktes för första gången, fanns runt 200 000 pungdjävlar på Tasmanien. Nu tror forskarna att viruset kan ta kål på minst två tredjedelar av djuren innan det tappar kraft och försvinner.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".