Tyskar lär sig kospråk

Forskare vid universitetet i Braunschweig, tyskland håller på att lära sig kossans vokala uttryck. Att förstå kospråk skulle tror man, kunna bli ett viktigt redskap för att få korna att må bra och producera så mycket mjölk och kalvar som möjligt.
Genom att spela in olika läten och sen jämföra de med vad kon gjort, under eller efter de olika lätena, så har de tyska forskarna börjat bena ut vad kor egentligen vill säga när de råmar. Hittills tror man sig ha identifierat betydelsen av tre olika läten: - ”Jag vill bli mjölkad”, - ”Jag är hungrig”, och - ”Jag ska föda nu”. Att kunna tolka kor, eller andra djur som grisar till exempel, tror forskarna skulle kunna vara till stor nytta inom djurhållningen. Kanske skulle muandet till exempel kunna avslöja när en kossa är i ägglossningsstadiet, vilket skulle göra det betydligt lättare att lyckas med de inseminationer - konstbefruktningar - som ofta används idag för att göra kor gravida. Uttolkningar av djurens ljud, hoppas man också, skulle göra det möjligt att hålla bättre koll på djurens stressnivå och hälsoläge i fållorna eller under trånga djurtransporter. Källa: BioMedNet news
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".