Glaciärerna rör sig snabbare ut i havet vid Grönland. Foto Knut Snare/Scanpix.

Grönlands is rör sig snabbare mot havet

Forskare har nu kunnat visa att Grönlands is inte bara smälter. Den rör sig nu ut mot havet dubbelt så fort som tidigare. Vilket kan leda till en snabbare höjning av havsnivån.

Just nu är 2000 klimatforskare samlade i Köpenhamn. De ska ta fram en bild av läget inom klimatforskningen som kommit till sedan IPCCs, FNs klimatpanels, senaste rapport, som kom 2007.

Kyotoavtalets efterföljare ska förhandlas fram i december i år, och ett av de forskningsresultat som klimatforskarna vill skicka med till politikerna rör isen på Grönland.

– Ju varmare vattnet blir vid Grönlands kust desto fler glaciärer blir liksom påslagna, de sätter fart ner mot havet, säger Koni Steffen från University of Colorado forskar bland annat om glaciärerna på Grönland.

Snabbare höjning av havsytan
Att isen rör sig neråt är i sig inget konstigt, det gör den hela tiden, sakta sakta, men nu handlar det alltså om att det går snabbare. Snabbare än förut och snabbare än väntat.

Med mer is som rasar ner i havet måste man räkna med en snabbare havsytehöjning.

Det här med isens rörelser var något man inte kunde ta hänsyn till i IPCC-rapporten som kom 2007, för forskningen som i någon mån kan beskriva isens rörelse är så färsk.

Påverkar många människor
Nu mäts isens krympande med satellit, men riktigt vad som sätter igång den snabba rörelsen mot havet vet man inte än. Olika teorier är att det beror på smältvatten på undersidan eller på att havsvattnet har blivit varmare

– Vi vill veta mer för hur havsnivån utvecklas framöver. Det är viktigt eftersom det påverkar så många människor, säger Koni Steffen.

Camilla Widebeck
camilla.widebeck@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".