Hemlighet mindre hemlig

Nu kan de första utomstående få ta en titt på hur datoroperativsystemet Windows är konstruerat på detaljnivå. Det är konkurrens från rivalen Linux som tvingar programvarujätten Microsoft att släppa efter på sekretessen.
De som nu ska få smygkika på källkoden till Windows är regeringarna i bland annat Ryssland, Kina och Storbritannien. Anledningen är att allt fler myndigheter och företag har gått över till Linux. Linux har från början öppen källkod, vilket gör det lättare att anpassa för olika speciella behov, till exempel när det gäller säkerheten. Att Microsoft nu ger tillgång till en del av källkoden var en förutsättning i dom nya avtal som man än så länge tecknat med tolv regeringar. Operativsystemet Windows är den största enskilda faktorn bakom Microsofts dominans på marknaden och företagets aktievärde på över tvåtusen miljarder kronor. Den svenska regeringen hör inte till dem som tecknat det här nya avtalet med Microsoft - däremot använder regeringskansliet Windows.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".