Skräppost för 25 miljarder kronor per år

Vill du ha en större penis? Vill du bli rik snabbt? Vill du köpa billig Viagra? Frågor som dessa känns igen i e-post lådan. Enligt EU-kommissionen är nära vartannat elektroniskt brev massutskickat från en obekant avsändare. Men hur gör man för att slippa dessa utskick?
De som skickar skräpposten har program som ständigt söker av Internet på alla mejladresser dom kan hitta. Vissa skräppostare sammanställer också adresslistor som man, utan att betala en förmögenhet, kan köpa. En miljon adresser kostar till exempel 800 kronor. Målet för dessa massutskick, som ofta har reklamartade budskap, är att nå så många som möjligt. Därför skickas den ut helt urskiljningslöst. Till exempel får Bill Gates, världens rikaste man, mängder av erbjudande om å tjäna stora pengar snabbt. Enligt EU-kommissionen kostar det nära 25 miljarder kronor per år att handskas med den här floden av skräppost. Därför har dom skrivit ett direktiv som förbjuder folk att skicka reklam till den som inte i förväg sagt ja till den. Och det här väntas tas in i svensk lag i april. Problemet är dock att de flesta skräppostare sitter i USA och Asien, där lagstiftningen är helt annorlunda, och dom bli därför svåra att komma åt. Men vad kan man då göra själv för att slippa detta irritationsmoment. För det första ska man aldrig svara på skräppost, för då märks det att du använder adressen. Stoppa all spam i rakt i papperskorgen istället. På Internet finns också nya program som man kan ladda ner, ett slags smarta e-post filter. De lär sig successivt att upptäcka skräppost. Men låter programmen analysera skräpposten, till exempel enstaka ord, avsändare, uppbyggnad av brevet och text i ämnesordlistan och så vidare. Och på så sätt ska programmet känna igen skräppost med 90% säkerhet. För mer information, titta på http://www.paulgraham.com/spam.html eller http://paulgraham.com/better.html eller http://www.mozilla.org/mailnews/spam.html samt http://www.mirror.ac.uk/sites/spamassassin. taint.org/spamassassin.org/index.html

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".