Risk för datahackare i Windows

Det finns en säkerhetsmiss i operativsystemet Windows som innebär att det blir lätt för hackare att ta sig in och utnyttja informationen i andras datorer via Internet. FBI varnar och uppmanar alla användare att omedelbart ladda ner det tillägg som tillverkaren erbjuder.
Banker, företag och myndigheter struntar i att ladda ner operativsystemets tillägg, trots att systemets missar har varit kända i veckor. De anser att de inte har tid eller resurser. Att ladda ner ett tillägg av den typen, och att hålla sig uppdaterad med nya uppgraderingar tar nästan en timme i veckan. Men Lars-Olov Strömberg, som är säkerhetsexpert på Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm, råder ändå de som använder någon av de senare versionerna av operativsystemet Windows att omedelbart ladda ner de tillägg som finns på Internet. - Även om det är jobbigt, även om det tar en timme per vecka - håll både antivirusprogrammet och operativsystemet uppdaterat. Det är väl värt den halvtimme-timme det tar att genomföra, säger han. De som har något av följande operativsystem bör vara särskilt noga med uppdateringen: Windows NT 4.0, Windows 2000, Windows XP och Windows Server 2003. Tilläggen finns att ladda ner på http://windowsupdate.microsoft.com
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".