Omtvistad damm klar för smygöppning

Tio år efter det första spadtaget är nu jättedammbygget vi tre raviner i Kina så pass färgigt att anläggningen kan börja tas i bruk. Bygget har hittills tvingat hundratusentals kineser att flytta., men under augusti månad kommer fyra av dammens 26 turbiner att sättas igång för att producera el.
Efter snart tio års byggande börjar det röra på sig i det enorma dammbygget vid Kinas största, och världens tredje största vattendrag – Yangtsefloden. I våras började man fylla på den 60 mil långa vattenreservoaren - en konstgjord sjö lika lång som sträckan Stockholm - Malmö. Hittills har vattennivån i floden ovanför dammen stigit med dryga 60 meter, 40 meter till ska den upp, men redan under dom närmaste veckorna ska vattennivån vara så pass hög att man tänker sätta igång några av dammens 26 jätteturbiner. Var och en av turbinerna ska producera ungefär lika mycket elkraft som en mindre svensk kärnkraftsreaktor. Tillsammans, när alla är igång, är dom tänkta att förse en tiondel av Kinas befolkning med el. Med dammen, som har kostat uppåt 250 miljarder kronor att bygga, hoppas man också kunna förhindra Yangtseflodens återkommande översvämningar och öppna upp för oceangående fartygstrafik längre upp på floden. Bygget hårt kritiserat Men tre ravinerbygget har också mött hård kritik. Förutom stor påverkan på miljön, föroreningar från dammområdet och stora ansamlingar av slam i floden, så har myndigheterna hittills tvingat över 600 000 kineser att flytta för att ge plats åt det stigande vattnet. Innan bygget, som egentligen består av flera dammar, är helt färdigt om 5-6 år så kommer troligtvis lika många till att ha behövt lämna sina hem.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".