Uppskjutning av satelliten GOCE tisdagen den 17 mars 2009 klockan 15:21. "Foto: ESA"

Gravitation med högre noggrannhet

Europeiska forskare har startat ett av de mest utmanande rymduppdragen hittills. Med hjälp av satelliten GOCE ska jordens gravitation mätas med en noggrannhet som är högre än vad man hittills klarat av att mäta.

– Jag hoppas att de lyckas för det är en fantastisk noggrannhet som de strävar efter. Och det är nog ett genombrott när det gäller avancerad teknik. Att mäta med den här noggrannheten har man inte lyckats med tidigare, säger Dan Dyrelius, docent i geofysik vid Uppsala universitet.

Jorden en ojämn klump
Jordens gravitation är den kraft som gör att vi står kvar med båda fötterna på jorden och inte flyger ut i rymden. Det är också den kraft som bestämmer vilken form jorden har.

Gravitationen varierar över jorden och är till exempel högre vid polerna än vid ekvatorn. Att gravitationen varierar beror i sin tur på att jorden inte är en homogen boll utan en ganska ojämn klump vars täthet varierar mellan olika platser.

Mäta havsströmmarna
Det som forskarna hoppas få ut av att kunna mäta gravitationen med en högre noggrannhet är bland annat en ökad förståelse för hur havsströmmarna rör sig. Havsströmmarna påverkar nämligen hur värme förflyttas över jorden och det här är viktig information för dom som försöker förutsäga hur klimatet förändras.

– Att både koppla ihop direkta mätningar av gravitationen med mätningar av vattenytans läge gör att man kan se oceanströmmarna. Kan man upprepa de här mätningarna så kan man se om strömmarna ändrar sig. Då har vi också en klimatanknytning och det här är en av de viktigaste motiveringarna för det här projektet, säger Dan Dyrelius, docent i geofysik vid Uppsala universitet.

 

Sofia Brodd
sofia.brodd@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".