Forskare är oeniga om kol är en säker energikälla. Foto: Charlie Riedel

Forskare ifrågasätter kol som energikälla

Kol anses idag vara en naturresurs som kommer att räcka i flera hundra år, men det finns forskare som ifrågasätter det skriver Science i senaste numret. Däribland svenska forskare som menar att uttaget av kol kommer att plana ut redan om tjugo år.

Kjell Aleklett är professor i fysik och forskningsledare vid globala energisystem vid Uppsala universitet. Han är en av dem som är kritisk till FNs klimatpanels beräkningar av hur koluttaget kommer att öka.

– Vad vi tittar på är vad som krävs för att man ska producera den här mängden kol. Man kan inte bryta hur mycket kol som helst per tidsenhet, säger Kjell Aleklett.

Olika syn på när kolet tar slut
Kjell Alekletts forskargrupp anser att FN:s klimatpanel, IPCC, har överskattat koldioxidutsläppen i framtiden. Han menar att grundantagandet att vi kommer att öka kolbrytning är helt orealistiska. Enligt Kjell Alekletts beräkningar kommer koluttaget att plana ut redan om tjugo år.

Hans beräkningar visar att, trots att det finns stora mängder kol i marken, är det förhållandevis lite som är brytbart. Kolresurserna utarmas och det kol som blir kvar är det som kostar mest att plocka ut.

Kol ingen säker energikälla
Mikael Höök är doktorand i globala energiresurser och ingår i Kjell Alekletts forskargrupp. Enligt honom kommer vi inte kunna förlita oss på kol som framtida energikälla.

– Kol som i dagsläget står för en väldigt stor del av världens energiförsörjning kommer inte att kunna fortsätta leverera energi i de här stora mängderna som behövs för framtida samhällsutveckling, säger Mikael Höök.

Priset styr om kol bryts
Enligt Roland Roberts, som är professor i geofysik vid Uppsala universitet finns det mycket kol i marken. Det är prisutvecklingen, och ingenting annat, som kommer att styra uttaget av kol i framtiden.

– Stenkol är inte en ändlig resurs inom en snar framtid och det finns ingen geologisk faktor som innebär att man inte kan använda mycket mer stenkol än man gör idag, under många decennier framöver. Däremot kommer det kanske finnas ekonomiska effekter som gör att man kommer att välja någonting annat, säger professor Roland Roberts.

Anna Nordin
anna.nordin@sr.se

Referens: ”How much coal remains” Science 13 March 2009:
Vol. 323. no. 5920, pp. 1420 - 1421, DOI, 10.1126/science.323.5920.1420


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".