Billigare malariamedicin lanseras

Behovet av billiga malariamediciner är akut. Nu lanseras en väsentligt billigare medicin efter hård kritik mot läkemedelsindustrin.
Världens näst största läkemedelsbolag, GlaxoSmithKline, har utvecklat preparatet Lapdap i samarbete med WHO. Det är en kombination av två välkända malariamedel. Läkemedelsbolagen har kritiserats för att ta ut höga priser för malarialäkemedel, och Lapdap ska säljas till specialpris i de värst utsatta områdena i Afrika. Den svenske malariaexperten Mats Wahlgren ser den nya medicinen som ett litet steg på vägen mot bot av malaria. Det låga priset är en klar fördel, säger han, men malariaparasiterna kommer relativt snart att utveckla resistens även mot denna medicin. För långsiktig bot krävs fortfarande ett vaccin. Malaria överförs till människan via mygg och orsakar hela 2,7 miljoner dödsfall årligen. Över 100 miljoner människor insjuknar varje år, många är barn.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".