Första klonade hästen född

Italienska forskare har lyckats klona en häst. Det öppnar för kopior av framgångsrika travhästar. Samtidigt har den omstridda kloningstekniken tagit ytterligare ett steg.
Fölet Prometea föddes i slutet av maj vid laboratoriet för reproduktiv teknologi i Cremona. Händelsen beskrivs i den vetenskapliga tidskriften Nature i dag. Prometea är betydligt mer lik sitt original än något annat djur som klonats fram. Hon är den första klon som är en kopia av den mamma som fött fram henne. - Det nya i det här fallet är att man har förkortat tekniken till två steg, förklarar Hans Ellegren, professor i evolutionsbiologi vid Uppsala universitet. Tidigare har man tagit DNA från ett första djur, satt in det i en äggcell från en andra individ och sen placerat äggcellen i ett tredje djur, en surrogatmamma. Nu har man stoppat tillbaka äggcellen till givarindividen, så att fostret har fått växa i sin egen mammas mage. Unik bland klonade djur Hur lik kopian kan bli originalet hänger inte bara på arvsmassan. Även miljön påverkar, och det samspelet börjar redan i livmodern. Därför är Prometea unik bland hittills klonade djur. Avelsindustrin omsätter mycket pengar och där finns intresse för klonade exemplar av framgångsrika tävlingshästar, enligt de italienska forskarna. - Skapar man en kopia av en värdefull häst kan man nå framgång i avelsverksamheten, säger Hans Ellegren.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".