1 av 3
Rekonstruktion/teckning av Hurdia victoria, gjord av Marianne Collins/Science/AAAS
2 av 3
3 av 3
Det mest välbevarade fossilfyndet, upptäckt av kände paleontologen Walcott för 97 år sedan, men först på senare år identifierad som en Hurdia. Foto: Science/AAAS

Fossilpussel gav nytt urtida rovdjur

Ett av det största rovdjur som levde i haven för 500 miljoner år sedan har varit en gåta för forskarna i snart 100 år. Men nu har de byggt samman ett jättepussel av fossil och äntligen kommit på hur det såg ut

För 500 miljoner år sedan, alltså långt före dinosaurierna, dominerade andra rovdjur världen. Leddjur med många vassa tänder som levde i haven. Ett av dem var Hurdia victoria som hittades första gången 1912 i Kanada, men vars utseende fram till nu varit en gåta för forskarna. Olika fossildelar har nämligen funnits utspridda i museisamlingar runt om i världen, och tolkats helt olika, till exempel som kräftdjur, manet eller sjögurka.

Gigantisk med den tidens mått
Men nu har forskare från bland annat Uppsala byggt ihop detta urtidspussel och kommit fram till att Hurdia var en helt annan sorts djur, mellan 20-40 centimeter långt, och släkt med ett annat samtida havsrovdjur. Med den tidens mått var de gigantiska, de största djur som fanns, fast de bara var stora som en hummer ungefär.

Men det som gör Hurdia unik är en underlig spetsig huvudsköld som stack ut från pannan. Kanske ett vapen, kanske ett ätverktyg – något liknade har forskarna inte sett på några andra leddjur, varken fossila eller nutida.

Först då förstod forskarna
Det som satte igång hela det här pusselbyggandet var utgrävningar på 1990-talet när man hittade flera nya fynd av Hurdia victoira – det var först då forskarna förstod att tidigare beskrivningar varit helt fel! Den sista pusselbiten föll på plats när de upptäckte ett tidigare felklassat, men mycket välbevarat skelett i gamla naturhistoriska samlingar i Washington.

– Det är som att bygga ett pussel som pågått i hundra år, och där alla författarna till den vetenskapliga artikeln bidragit med varsin pusselbit, säger doktoranden Allison Daley, vid Uppsala universitet.

Referens: Daley et al: The Burgess Shale Anomalocaridid Hurdia and Its Significance for Early Euarthropod Evolution, Science, 2009:323 1597-1600

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".