Elektricitet i ryggmärgen fick möss med Parkinson att börja gå. Bild: Science/AAAS.

Ström i ryggmärg kan lindra Parkinsons

Genom att ge möss med Parkinsons sjukdom elektrisk ström i ryggmärgen har forskare kunnat ge mössen rörelseförmågan tillbaka. Behandlingen gjorde att man kunde minska dosen av medicinen L-dopa utan att effekten blev sämre.

– Mössen med Parkinsons satt nästan alltid stilla. Men när vi gav den här stimuleringen såg man inom loppet av några sekunder hur djuren plötsligt tycktes vakna till och sträckte ut bakbenen och började gå runt och utforska omgivningarna, säger Per Petersson, forskare på Neuronano Research Center vid Lunds universitet.

Ändrar i hjärnan
Han och de andra forskarna stimulerade de nerver i ryggmärgen som skickar signaler till hjärnan från nedre delen av kroppen. Exakt varför det gjorde att parkinssonmössen plötsligt kunde gå vet man inte.

Men det forskarna kunde se när de studerade mössens hjärnbark var att strömmen skapade ett tillstånd i hjärnan som liknar det som händer i hjärnan hos ett friskt djur som bestämmer sig för att börja gå.

Kan minska dosen
Parkinsons sjukdom och de rörelserubbningar den för med sig beror på brist på signalsubstansen dopamin i hjärnan. Patienterna behandlas idag ofta med L-dopa, som gör det lättare att röra sig, men som också ofta ger obehagliga biverkningar efter en tid. Därför vore det bra om man kunde minska mängden L-dopa, och i den här studien räckte det att ge mössen en femtedel så mycket L-dopa när de samtidigt fick elektrisk stimulering.

Att det som funkar på möss också funkar på människor är inte självklart. Metoden är ännu på experimentstadiet och det krävs mer forskning, men Per Petersson är hoppfull.

Tekniken finns
Han tror att man snart kan testa metoden på människor, för liknande stimulering av ryggmärgen används redan idag för vissa patienter med kronisk smärta.

– Då stimulerar man precis de här nervbanorna. Och det gör att tekniken finns ju redan, så man kan tänka sig att steget inte behöver vara alltför långt för att pröva det här även på Parkinsonpatienter, säger Per Petersson.

Axel Naver
axel.naver@sr.se

Referens:
Fuentes, R & Petersson, P et al. Spinal Cord Stimulation Restores Locomotion in Animal Models of Parkinson’s Disease, Science, vol 323, 2009.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".