Pengar till svensk energiforskning

Svensk forskning på energiområdet hävdar sig väl i europeiska sammanhang. Det visar sig nu när pengarna börjar delas ut ur EU:s så kallade sjätte ramprogram, som är unionens största forskningssatsning hittills.
-Utfallet för Sverige ser ut att bli mycket bra. Orsaken är att Sverige har ett mycket ambitiöst nationellt energiforskningsprogram, säger Björn Telenius, programkommittéledamot inom området för miljö och energi, vilket innebär att han är en av dem som först får reda på resultatet av årets ansökningar. De tidigaste prognoserna visar att svensk forskning får mellan 400 och 500 miljoner kronor, en jämförelsevis stor del av den totala energiforskningsbudgeten på sju miljarder kronor. Josh Thomas, professor på Ångströmlaboratoriet i Uppsala, är med i ett nätverk av europeiska forskare som ska framställa ett nytt slags batterier. Nätverket har blivit beviljat 50 miljoner kronor ur energiforskningsbudgeten. Målet med de batterier som nätverket ska forska kring är att de ska konkurrera med dem som görs i Japan och Korea, berättar han. Och på så sätt hoppas Josh Thomas att bidraget ska leda till fler jobb: -Det är precis såna här samlade projekt inom hela Europa som behövs. Vi hoppas att det här kan vara början till att en ny generation av svensk batterieindustri kan sättas igång, säger Josh Thomas.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".